Menstruasjonssyklus er tidsperioden fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mensen. For mange er det slik at mensen kommer regelmessig hver måned, og at man har 28 dager mellom hver menstruasjon. Det kan også være lengre eller kortere tid mellom hver menstruasjon. Noen har alltid regelmessig menstruasjon, det vil si like lang tid mellom hver menstruasjon, mens andre har veldig uregelmessig menstruasjon.
Her er et eksempel på en 28-dagers syklus. Ta deg tid til å bli kjent med din egen syklus.
Å forstå din syklus kan virkelig påvirke humøret og sinnet ditt. Det er viktig å huske at det er helt normalt å føle på ulike følelser, og når du forstår hvorfor, blir det enklere å akseptere dem. Du kan gi deg selv tillatelse til å slappe av foran TV-en uten dårlig samvittighet en dag. Eller kanskje utnytte den ekstra selvtilliten og energien du føler og la deg selv utforske det litt ekstra ;)
Uke 1: Menstruasjonsblødning – Kroppen føles ofte slappere enn vanlig
Den første uken kalles follikkelfasen. Mange opplever ulike former av fysisk ubehag som menstruasjonssmerter i varierende grad, kvalme, oppblåsthet og ømme bryster. Noen får også vondt i hodet. Psykisk kan de som plages av PMS, premenstruelt tensjonssyndrom, føle at dette letter denne uka. Noen kan kjenne seg litt trette og slappe fordi det er lavt progesteronnivå i kroppen.
Uke 2: Oppbygging mot eggløsning – Økt energinivå og sexlyst
Østrogen- og testosteronnivåer stiger og klargjør eggstokken for frigjøring av egg ved eggløsningstidspunkt på dag 14. Utfloden endres og blir klar, tynnere og mer slimete slik at sædcellen lettere skal finne veien og overleve lenger. Psykisk har mange det bra nå, med økt energinivå og økt sexlyst.
Uke 3: Eggløsning – Høyere kroppstemperatur, irritabel og trøtt
Eggløsningen skjer rundt dag 14 hvis syklusen er på 28 dager. Egget løsrives fra eggstokken og fanges opp av egglederens “fingre”. Blir ikke egget befruktet av en sædcelle blir det skilt ut av livmoren og menstruasjonssyklusen fortsetter neste måned. Ved eggløsning får du noe stigende kroppstemperatur. De fleste kjenner ikke at de har eggløsning i form av smerter eller ubehag, men mange merker endringer i utfloden og vet derfor at de har eggløsning.
Fra eggløsningstidspunktet kan stigende progesteronnivå påvirke deg slik at du blir mer irritabel og kjenner deg trøtt. Noen opplever dette som PMS-plager.
Eggløsning utløses av stigende LH-nivå. Ved en eggløsningstest er det LH-nivået du tester. Da har du mulighet for å verifisere eggløsningstidspunktet. Blir ikke det løsnede egget befruktet av en sædcelle i egglederen på dette tidspunktet, går egget til grunne og skilles ut med menstruasjonen.
Uke 4: PMS – Fysiske plager; Oppblåsthet, søvnplager, cravings, humørsvingninger ...
Om du ikke ble gravid i denne syklusen befinner du deg på dette punktet i lutealfasen. Progesteron-, østrogen- og testosteronnivåene faller og begynnelsen av en ny menstruasjonsblødning er i gang.
Enkelte opplever denne perioden med fysiske plager i form av kramper, oppblåsthet, sløvhet, hodepine, migrene, akne-utbrudd, søvnplager, ømme bryster, vekslende avføring og spesielle lyster på ulike mat/snacks.
Det lave østrogennivået kan også påvirke nivået av serotonin, som blir lavere og kan gi nedstemthet og øke andre stressfaktorer. Derfor opplever noen psykiske plager som humørsvingninger, sinne, irritasjon, depresjon, angst og nervøsitet. De føler seg ekstra følsomme og gråter lettere enn vanlig.
– Forsøk å være fysisk aktiv, sørg for at du får gode netter med søvn og spis sunt og variert gjennom hele menstruasjonssyklusen, men spesielt i uke én og fire av syklusen, hvis det er da du kjenner deg mest plaget.
Sjekk ut vår mensentrusekolleksjon
Kilde: Aleris.no